Do: Prezydent miasta stołecznego Warszawy

Pomoc dla osób w kryzysie bezdomności podczas nadchodzących mrozów

Szanowny Panie Prezydencie,

W naszym mieście nadeszły mroźne jesienne dni, a za rogiem czeka zima, która wiąże się z minusową temperatura, a jak dobrze wiemy nikt nie lubi marznąć. Niestety na ulicach Warszawy żyje wiele ludzi, którzy nie mają gdzie się schować podczas mrozów, a w dodatku często w akcie desperacji szukają ciepła w miejscach, które zagraża Ich życiu (np: kanały ciepłownicze). Nie możemy być obojętni na los drugiego człowieka, tym ludziom należy się pomoc. Chciałbym rozpocząć kampanię, która będzie dążyć do tego, aby ludziom w kryzysie bezdomności pomoc w tym ciężkim okresie. Myślę, że urząd każdej dzielnicy w Warszawie miałby możliwość zorganizować zbiórke ciepłych ubrań, śpiwór, kocy itp dla takich osób. Dodatkowo, można zorganizować jadłodajnie i termosy z ciepłymi napojami w miejscu dostępnym o każdej porze dnia. Dodatkowo rozpocząć akcje "streetowa" która miałaby polegać na pomocy takim osobom w terenie (głównie chodzi o miejsca, gdzie jest duże skupisko osób bezdomnych: patelnia w centrum Warszawy, okolice stacji metra, dworce kolejowe i autobusowe), podczas akcji w terenie potrzebna jest grupa wolontariuszy, ale z racji tego że Zima zbliża się wielkimi krokami, to jestem w stanie rozpocząć te działania w pojedynkę licząc na wsparcie większej ilości osób z biegiem czasu. Uważam, że jest to bardzo poważny problem w społeczeństwie, co roku zima wiąże się z utrata życia przez wiele osób pogrążonych w kryzysie bezdomności, a dodatkowo akcja mogłaby wzbudzić wśród społeczeństwa więcej empatii, a chyba o to Nam chodzi prawda?

Wierzę, że uda Nam się dojść do porozumienia i razem możemy uczynić dobro.

Z wyrazami szacunku,
Jakub Grycuk

Chodzi o życie drugiego człowieka, której los nie oszczędził i nie ma takich możliwości jak osoby posiadające dach nad głową. Podczas, gdy My będziemy szykować się do Świąt i przywitania Nowego Roku na ulicach Warszawy każdego dnia i nocy osoby bezdomne, będą walczyć o przeżycie następnego dnia. Razem możemy pomóc w tej nierównej walce, a efektem naszej misji, będzie uratowanie ludzkiego życia. Podarowanie ciepłych posiłków i napoi, ubrań, oraz poświęcenie, kilku godzin w tygodniu, aby wyjść na ulicę i udzielić pomocy potrzebującym to rzeczy, które przyczynią się do wspólnego celu, czyli pomocy osobom w kryzysie bezdomności.

Nie bądź obojętny i dołącz do akcji. Razem damy radę!!

Warszawa, Polska