Do: Rada Miasta Bielsko-Biała

TAK dla skrzyneczek z podpaskami w Bielsku-Białej!

Na podstawie art. 2 ustawy z dnia 13 kwietnia 2018 r. o petycjach niniejszym wnosimy o podjęcie tematu ubóstwa menstruacyjnego w naszym mieście i podjęcia odpowiednich decyzji w drodze uchwały Rady Miasta dotyczących umieszczenia skrzynek z środkami higienicznymi na czas menstruacji w miejscach użyteczności publicznej i budynkach samorządowych w Bielsku-Białej. Petycję wnosimy w interesie publicznym.

W Polsce co piąta kobieta nie ma pieniędzy na zakup środków higienicznych. Blisko 50 tys. z nich każdego miesiąca staje przed wyborem: posiłek czy podpaska. To pokazuje opublikowany raport z badań na temat miesiączki w Polsce, który przeprowadzono w lutym 2020 r. na zlecenie Kulczyk Foundation przez firmę badawczą Difference.

Z raportu, wynika również, że tylko 1% kobiet dotkniętych ubóstwem menstruacyjnym udało się do jakiejś instytucji w poszukiwaniu pomocy. Dlaczego tak mało? Powodem jest wstyd, który nie pozwala im głośno mówić o swoich potrzebach.

Choć od kilku lat widoczne są próby odczarowania  tematu ubóstwa menstruacyjnego i dzięki pracy polskich aktywistek tematy dotyczące miesiączki i ubóstwa menstruacyjnego stają się coraz bardziej rozpoznane, to instytucje państwowe i samorządowe zdają się nadal nie dostrzegać tego problemu.

Ubóstwo menstruacyjne jest szerokim i kompleksowym problemem społecznym, który
pogłębia różnice klasowe. Jest niebezpieczne dla zdrowia oraz godności człowieka.

W związku z tym musimy zapewnić środków czystości w miejscach użyteczności publicznej oraz budynkach samorządu, a szczególnie w szkołach podstawowych i ponadpodstawowych. To rozwiązanie jest w końcu instytucjonalnym wyjściem naprzeciw temu problemowi.

Bielsko-Biała, Polska

2021-07-25 23:27:32 +0200