Do: Wszystkie siły polityczne startujące w wyborach parlamentarnych w 2023 roku

„Najpierw mieszkanie” Skończmy z bezdomnością!

Jednym z najważniejszych tematów nadchodzącej kampanii stało się prawo do mieszkania. Politycy wszystkich partii prześcigają się w propozycjach zapewnienia Polakom dachu nad głową. Nikt jednak nie zajmuje się tymi, których kwestia mieszkaniowa dotyka najbardziej – osób w kryzysie bezdomności.

Dlatego wzywamy wszystkie siły polityczne, którym leży na sercu godność człowieka, żeby w trakcie nadchodzącej kampanii zadeklarowały się, że poprą – a nawet przedstawią – w przyszłym Sejmie projekty służące rozwiązaniu problemu bezdomności zgodnie z podejściem Najpierw Mieszkanie. W końcu społeczeństwo ocenia się po tym, jak traktuje swoich najsłabszych członków.

Liczbę osób w kryzysie bezdomności szacuje się w Polsce na 30-35 tys. osób, w wyniku pandemii COVID-19 i następującej po niej inflacji osób tych będzie przybywać. Najskuteczniejszym jak dotąd sposobem na wyjście z kryzysu bezdomności jest podejście Najpierw Mieszkanie (housing first). Polega ono na tym, że bezdomni otrzymują dach nad głową – a dzięki temu oraz wsparciu specjalistów łatwiej jest im zdobyć zatrudnienie, wyjść z ewentualnych uzależnień, poradzić sobie z problemami psychicznymi i koniec końców wrócić na łono społeczeństwa.

Badania prowadzone na całym świecie, i programy z sukcesem przeprowadzone w USA, Kandadzie, Austrii, Belgii, Franci, Hiszpanii a przede wszystkim Finlandii, nie pozostawiają wątpliwości. Najpierw Mieszkanie daje od 70 do 90 procent skuteczności, co oznacza, że po trzech latach projektu maksymalnie 3 na 10 osób wraca na ulicę. Najpierw Mieszkanie jest jednocześnie najbardziej efektywne kosztowo – nie tylko opłaca się bardziej niż utrzymywanie noclegowni, schronisk dla bezdomnych i ośrodków pomocy, ale też na dłuższą metę odciąża służbę zdrowia, zmniejsza koszty społeczne bezdomności i powoduje powrót zaktywizowanych zawodowo jednostek na rynek pracy.

Sposób dostarczania

Apel i podpisy doręczymy do wszystkich komitetów wyborczych startujących w wyborach parlamentarnych w 2023 roku.

2023-04-06 13:35:12 +0200

2023-04-06 12:18:49 +0200