Do: Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji – Mariusz Kamiński

#XeniaZostaje – sprzeciw wobec deportacji artystki Xeni Uranovej

Xenia Uranova to artystka pochodząca z Rosji, która od 12 lat mieszka w Polsce. Nasz kraj stał się dla Xeni nowym, ale zarazem ostatecznym domem po ucieczce z Kaliningradu. To właśnie tutaj na nowo zaczęła tworzyć, bez widma reżimowej cenzury za plecami.

Jej twórczość, muzyka, działania charytatywne czy społeczne bez wątpienia wpływały na kształt naszej codzienności. Dla wielu z Nas Xenia stała się przyjaciółką, wzorem, inspiracją.

Tym bardziej niezrozumiała jest ostateczna decyzja, jaką Xenia otrzymała od Urzędu do spraw Cudzoziemców, zobowiązująca ją do powrotu do totalitarnej Rosji.

Wzywamy więc polskie władze do tego, aby wycofały się z tej haniebnej decyzji! #XeniaZostaje

Po 12 latach spędzonych w Polsce, która stała się dla Xeni Uranovej nowym, ostatecznym domem po opuszczeniu przez nią Kaliningradu, na swoje 38. urodziny otrzymała niespodziewany prezent: Polska wręczyła jej decyzję o deportacji do totalitarnej Rosji.

Nie możemy dopuścić do wykonania tej haniebnej i niesłusznej decyzji.
Xenia jest utalentowaną artystką, muzyczką i twórczynią, ale przede wszystkim nauczycielką i przyjaciółką, która wiele lat życia poświęciła ludziom w naszym kraju, dzieląc się tu swoją twórczością oraz współpracując z różnymi instytucjami i organizacjami. Niezależna aktywność twórcza Uranovej rozwija się w Polsce właśnie dlatego, że nie jest tolerowana przez rosyjski reżim.
Polskie służby, doprowadzając do deportacji Xeni w objęcia rosyjskich władz, świadczyłyby tym władzom przysługę, kosztem polskiej demokracji i niezależnej myśli, którą Xenia wzmacnia swoją obecnością.

Dlatego sprzeciwiamy się tej niesłusznej decyzji o wydaleniu jej z naszego kraju, gdyż chcemy, by żyła bezpiecznie. Zależy nam na jej spokoju i dobrostanie. Na tym, by była obecna wśród Nas.

Wydalanie Xenii do Rosji jest narażaniem jej na utratę wolności, majątku, a nawet życia, ponieważ naruszyła ona prawo rosyjskie, sprzeciwiając się wojennej napaści Rosji na Ukrainę.

Jesteśmy przekonani, że decyzja organów państwa o wydaleniu Xeni do Rosji jest błędna, a w efekcie niesprawiedliwa i szkodliwa społecznie.
Jeśli jej przyczyną są błędy w procedurze, należy tą procedurę wznowić.

Apelujemy do Pana Ministra Mariusza Kamińskiego, aby zapewnić Xeni niezbędną pomoc i zagwarantować bezpieczny pobyt w naszym kraju.

#XeniaZostaje – pomóż nam w tym, podpisując ten apel!

Sposób dostarczania

Petycja oraz list otwarty dostępne do podpisu równolegle są częścią naszej walki o zatrzymanie deportacji Xeni i umożliwienie jej pobytu w Polsce.

Planujemy złożyć oba apele osobiście w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji.

2023-03-05 14:06:36 +0100

2023-03-01 22:45:12 +0100