Do: Władze samorządowe Gdańska, Gdyni, Katowic, Krakowa, Łodzi, Metropolii Górnośląsko-Zagłębiowskiej, Poznania, Pruszcza Gdańskiego, Warszawy, Wrocławia, Województwa Pomorskiego i Województwa Śląskiego

Przeciwko udziałowi władz samorządowych w MIPIM 2024!

W dniach 12-15 marca 2024 w Cannes we Francji odbędzie się kolejna edycja największych międzynarodowych targów rynku nieruchomości – MIPIM. Jest to wydarzenie, na którym europejskie i światowe władze samorządowe spotykają się z prywatnymi deweloperami, agencjami nieruchomości, firmami inwestycyjnymi, bankierami, funduszami emerytalnymi, planistami i architektami.

Okazuje się, że także przedstawiciele demokratycznie wybranych władz samorządowych Gdańska, Gdyni, Katowic, Krakowa, Łodzi, Metropolii Górnośląsko-Zagłębiowskiej, Poznania, Pruszcza Gdańskiego, Warszawy, Wrocławia, Województwa Pomorskiego i Województwa Śląskiego wezmą udział w tegorocznych targach MIPIM.

Jako działacze i działaczki Pomorskiej Akcji Lokatorskiej oraz Europejskiej Koalicji Akcji na rzecz prawa do mieszkania i do miasta (European Coalition for the Right to Housing and to the City), uważamy, że targi MIPIM są miejscem, w którym wielki biznes, za zamkniętymi drzwiami, wpływa na politycznych decydentów i lobbuje za przekształcaniem naszych osiedli w biura i luksusowe rezydencje, a miast w lukratywne parki rozrywki dla turystów. MIPIM to dla nas narzędzie napędowe spekulacji nieruchomościami na światową skalę.

Jako działacze i działaczki Pomorskiej Akcji Lokatorskiej, oczekujemy niezwłocznego i szczegółowego poinformowania opinii publicznej o obecności przedstawicieli samorządów na MIPIM, celu tych delegacji, a także o wszystkich projektach i planach dotyczących naszych miast i regionów, które przedstawiciele samorządów będą prezentować, dyskutować i negocjować na tegorocznych targach MIPIM.

Po zakończeniu targów oczekujemy pełnej transparentności w zakresie ujawnienia listy rozmówców, z którymi przedstawiciele Gdańska, Gdyni, Katowic, Krakowa, Łodzi, Metropolii Górnośląsko-Zagłębiowskiej, Poznania, Pruszcza Gdańskiego, Warszawy, Wrocławia, Województwa Pomorskiego i Województwa Śląskiego dyskutowali sprawy dotyczące naszych samorządów, wraz z nazwami firm i instytucji, które reprezentowali ci rozmówcy, a także poruszanych tematów i efektów prowadzonych rozmów, ze szczególnym uwzględnieniem planów dotyczących sprzedaży nieruchomości stanowiących mienie samorządów oraz tematów dotyczących planowania przestrzennego.

Targi MIPIM są miejscem, w którym przedstawiciele samorządów, wybrani do reprezentacji interesów mieszkańców, negocjują wyprzedaż zasobów publicznych w ręce prywatne. Chodzi o ziemię i nieruchomości stanowiące dobro wspólne mieszkańców - nasze sąsiedztwa, dzielnice i miasta - od lat stopniowo transformowane w "aktywa finansowe" mające przynosić zysk, a nie służyć mieszkańcom.

Uważamy, że kwestie, o których decyduje się w tajemnicy podczas targów MIPIM, są kwestiami fundamentalnymi dla przyszłości naszych powiatów, miast, gmin i wsi. Wszelkie tego rodzaju projekty muszą być, w sposób jawny i zrozumiały, prezentowane publicznie. Muszą być konsultowane z mieszkańcami. A efekty tych konsultacji muszą być wiążące dla władz.

Sposób dostarczania

Apel i zebrane podpisy doręczymy 12 kwietnia 2024 r. poprzez system ePUAP do władz samorządowych Gdańska, Gdyni, Katowic, Krakowa, Łodzi, Metropolii Górnośląsko-Zagłębiowskiej, Poznania, Pruszcza Gdańskiego, Warszawy, Wrocławia, Województwa Pomorskiego i Województwa Śląskiego.

2024-03-19 10:03:48 +0100

Wciąż trwają demonstracje i inne akcje skierowane przeciwko MIPIM.

15 marca aktywiści francuskiej organizacji Droit Au Logement (Prawo do mieszkania) wtargnęli do biur Aderly OnlyLyon - marki, pod którą gminy Lyon, Villeurbanne i Métropole de Lyon uczestniczyły w Targach Spekulacji Nieruchomościami, jak francuscy działacze nazywają MIPIM: https://www.facebook.com/europeancoalition/posts/pfbid02AXARWfHuwVAf8tCK1NvTLnN7p2XAUriyeHY4WFys9o4cUNsT76QXXNdKrtXBUNerl

DAL zwraca uwagę na marnotrawstwo publicznych pieniędzy, wygórowane opłaty wpisowe, brak przejrzystości projektów, niszczenie dzielnic robotniczych i komercjalizację mieszkań.

Solidaryzujemy się z działaczami i działaczkami francuskich organizacji lokatorskich w proteście!

2024-03-14 18:03:28 +0100

2024-03-13 14:31:48 +0100

2024-03-12 20:02:17 +0100

2024-03-12 13:07:03 +0100

Złożyliśmy listy protestacyjne!

12 marca 2024 nasi działacze i działaczki złożyli listy protestacyjne adresowane do prezydentów Gdańska i Gdyni w Urzędach Miejskich. Możecie zapoznać się z ich treścią na stronie naszej kampanii: https://www.pal.gda.pl/stop-mipim-2024.