Przejd┼║ do tre┼Ťci g┼é├│wnej

Do: Minister Zdrowia - Adam Niedzielski, Sejm RP

TABLETKI "PO" BEZ RECEPTY!

┼╗─ůdamy nowelizacji ustawy o ┼Ťwiadczeniach zdrowotnych i zniesienia recept na antykoncepcj─Ö awaryjn─ů, zanim zostan─ů wprowadzone zapowiadane limity na e-recepty.

Dlaczego ta sprawa jest wa┼╝na?

­čôú Polska jest krajem, kt├│ry ma najgorszy dost─Öp do antykoncepcji w Europie. Do tego dochodzi bardzo restrykcyjne prawo antyaborcyjne. Dodajmy do tego, klauzul─Ö sumienia, jak─ů masowo zas┼éaniaj─ů si─Ö Polscy lekarze. Efekt - tabletka "dzie┼ä po" staje si─Ö trudno dost─Öpna. Wszystko to sprowadza si─Ö do tego, ┼╝eby odbiera─ç nam kontrol─Ö nad tym, czy chcemy zaj┼Ť─ç w ci─ů┼╝─Ö i mie─ç dzieci, czy nie.

­čÜę Po tym, jak w 2017 roku PiS zdecydowa┼é, ┼╝e tabletka b─Ödzie dost─Öpna tylko na recept─Ö dost─Öp do niej by┼é trudny - do momentu, gdy pojawi┼éy si─Ö e-recepty. W tym momencie najszybszym i najmniej stresuj─ůcym sposobem na to, by otrzyma─ç recept─Ö na antykoncepcj─Ö awaryjn─ů jest us┼éuga online.

­čÖů­čĆ╗ W pi─ůtek 30 czerwca Minister Zdrowia rz─ůdu PiS zapowiedzia┼é limity w sposobie wystawienia e-recept.

­čĄŽ­čĆ╗ÔÇŹÔÖÇ´ŞĆ Maj─ů by─ç one wprowadzone NATYCHMIASTOWO poprzez zmiany w systemie informatycznym. To w drastyczny spos├│b, z dnia na dzie┼ä, odetnie tysi─ůcom Polek dost─Öp do szybkich recept na m.in. antykoncepcj─Ö, w tym antykoncepcj─Ö awaryjn─ů. Rz─ůd zapowiada regulacje na rynku e-recept od jakiego┼Ť czasu, by─ç mo┼╝e to s┼éuszne i potrzebne, ale nie w Polsce, w kt├│rej PIS nienawidzi kobiet i w kt├│rej nie mo┼╝emy liczy─ç na odpowiedni dost─Öp i poziom us┼éug medycznych.

­ččóTo w┼éa┼Ťnie dzi─Öki receptom elektronicznym i stronom, kt├│re (niestety) za op┼éat─ů wysy┼éaja j─ů w kilka minut, dost─Öp do tabletek dzie┼ä po sta┼é si─Ö w Polsce stosunkowo prosty.

­čĺÜAntykoncepcja awaryjna (i nie tylko) powinna by─ç dost─Öpna BEZ RECEPTY i dodatkowych koszt├│w!

­čöÄDziennik Gazeta Prawna, od d┼éu┼╝szego czasu prowadzi dziennikarskie ┼Ťledztwo dotycz─ůce rynku e-recept - ┼Ťledztwo pokazuj─ůce patologie systemu. Z danych, kt├│re podaje w swoich artyku┼éach, mo┼╝na dowiedzie─ç si─Ö, ┼╝e leki hormonalne, stanowi─ů ok. 40 proc. recept wystawianych w serwisach internetowych oferuj─ůcych takie us┼éugi. Rekordzi┼Ťci w┼Ťr├│d lekarzy zarabiaj─ů miliony na receptach na tabletki "dzie┼ä po".

­čôó Problem nag┼éa┼Ťniamy z dw├│ch powod├│w. Prawo jest bez sensu. Tabletka dzie┼ä po powinna by─ç dost─Öpna bez recepty. Powinna by─ç dost─Öpna r├│wnie┼╝ dlatego, ┼╝e to dodatkowe, zupe┼énie bezsensowne koszty dla os├│b, kt├│re jej potrzebuj─ů i nabijanie kieszeni lekarzy i serwis├│w internetowych.

­čĺŐ Je┼Ťli recepty na antykoncepcj─Ö awaryjn─ů wystawiane s─ů obecnie "ta┼Ťmowo", to po co nam w og├│le recepty? Przecie┼╝ tabletki "po" uznawane s─ů przez Europejsk─ů Agencje Lek├│w za bezpieczny produkt, kt├│ry recepty NIE POTRZEBUJE. W europejskich drogeriach przy p├│┼ékach z EllaOne nie stoj─ů przecie┼╝ fotele ginekologiczne, na kt├│rych pracownicy badaj─ů klientki.

­čžĹÔÇŹÔÜĽ´ŞĆ­čĹęÔÇŹÔÜĽ´ŞĆ Zn├│w! brakuje g┼éosu lekarskiego! Nie ma ┼╝adnych racjonalnych powod├│w, dlaczego antykoncepcja awaryjna jest w Polsce dost─Öpna tylko na recept─Ö, liczymy, ┼╝e na skutek tego ┼╝─ůdania ┼Ťrodowisko lekarskie zabierze g┼éos nie tylko w swojej sprawie, ale te wspieraj─ůce NAS, pacjentki!

ÔÜá´ŞĆ W normalnym kraju uzna┼éyby┼Ťmy, ┼╝e zapowiadane przez MZ zmiany to uszczelnienie systemu i mo┼╝liwych nadu┼╝y─ç. W Polsce jeste┼Ťmy pewne, ┼╝e pierwszymi ofiarami zmian b─Ödziemy my i tabletka "dzie┼ä po"!

ÔÜľ´ŞĆ Dlatego ┼╝─ůdamy nowelizacji ustawy o ┼Ťwiadczeniach zdrowotnych i zniesienia recept na antykoncepcj─Ö awaryjn─ů, zanim zaczn─ů obowi─ůzywa─ç limity dotycz─ůce e-recept.

­čôŁ Podpisz si─Ö, Tw├│j jeden podpis znaczy wi─Öcej, ni┼╝ Ci si─Ö wydaje ­čĺÜ

2023-07-04 14:23:22 +0200