Do: Prezydent Miasta Poznania Jacek Jaśkowiak

Szanowny Panie Prezydencie,

z ogromnym niepokojem i zdumieniem odebraliśmy informację o likwidacji stanowiska Pełnomocniczki Prezydenta Miasta Poznania ds. przeciwdziałania wykluczeniom oraz likwidacji Komisji Dialogu Obywatelskiego przy tym stanowisku po wyborach samorządowych, w związku z uzyskaniem mandatu Radnej dotychczasowej pełnomocniczki, Pani Marty Mazurek.

Stanowczo protestujemy przeciw likwidacji tak stanowiska, jak i komisji. Działanie takie nie tylko stoi w sprzeczności z deklarowaną przez Pana Prezydenta polityką równości oraz przeciwdziałania dyskryminacji i wykluczeniom, ale przede wszystkim przeczy wcześniejszym deklaracjom i zobowiązaniom. Żądamy zachowania urzędu pełnomocnika_czki i KDO ds. przeciwdziałania wykluczeniom w Poznaniu.

Organizacje członkowskie utworzonej w okresie przedwyborczym Komisji Dialogu Obywatelskiego przy Pełnomocniczce Prezydenta Miasta Poznania ds. przeciwdziałania wykluczeniom, zaniepokojone startem dotychczasowej Pełnomocniczki w wyborach samorządowych, zostały zapewnione, że stanowisko zostanie utrzymane niezależnie od wyniku wyborów. Co więcej, powołanie KDO miało - zgodnie z obietnicami - gwarantować i wzmocnić niezależną pozycję, funkcje kontrolne oraz inicjatywne pełnomocniczki. Przypominamy, że w 2014 roku publicznie zobowiązał się Pan do utworzenia stanowiska pełnomocnika_czki ds. równości wobec osób uczestniczących w Wielkopolskim Kongresie Kobiet. Jest Pan laureatem nagrody Diversity Kongresu Kobiet, dlatego mamy nadzieję, że wywiąże się Pan z tej publicznej obietnicy.

Nie ma żadnego merytorycznego powodu zlikwidowania tego stanowiska, nie zmieniła się sytuacja mieszkanek i mieszkańców Poznania, co więcej, wobec stale zmieniającej się polityki “centralnej” istnieją realne przesłanki, by obawiać się o pogłębianie nierówności i wykluczeń społecznych. Apelujemy o utrzymanie tego stanowiska oraz rozpisanie otwartego, transparentnego konkursu na nowego pełnomocnika_czkę.

Tak ważna funkcja w mieście, które aspiruje do miana miasta europejskiego, równościowego, otwartego, walczącego z dyskryminacją i wykluczeniem nie może być traktowana instrumentalnie. Proponowane przeniesienie kompetencji pełnomocniczki do Gabinetu Prezydenta, który miałby współpracować z zespołem eksperckim o niewiadomym składzie, kompetencjach i umocowaniu, powołanym przez Prezydenta, oznacza rozmycie odpowiedzialności za kształtowanie polityki równościowej i antydyskryminacyjnej w Poznaniu. Tylko niezależny, umocowany prawnie i urzędowo wyspecjalizowany pełnomocnik_czka o określonych kompetencjach i budżecie do wykorzystania, gwarantuje efektywną realizację polityki równości i różnorodności w Poznaniu.

Przypominamy, że Miasto Poznań jako sygnatariusz Karty Różnorodności jest zobowiązany do:

· tworzenia atmosfery i kultury organizacyjnej, która zapewnia szacunek dla różnorodności, poprzez włączanie zarządzania różnorodnością, kwestii zarządzania wiekiem i równości płci do wszystkich adekwatnych polityk i procedur stosowanych w naszej organizacji;
· wprowadzenia instytucjonalnych, wewnątrzzakładowych rozwiązań w celu rozwoju równego traktowania, w tym wskazania osoby lub zespołu koordynującego przeciwdziałanie dyskryminacji i mobbingowi w miejscu pracy;
· wypracowania i wdrożenia polityki równego traktowania i zarządzania różnorodnością w miejscu pracy, ze szczególnym uwzględnieniem obszarów: rekrutacji, dostępu do szkoleń i awansów, wynagrodzeń, godzenia obowiązków zawodowych z życiem prywatnym i rodzinnym, ochrony przed mobbingiem oraz ochrony przed nieuzasadnionym zwolnieniem;
· wprowadzenia monitoringu antydyskryminacyjnego oraz antymobbingowego, a także cyklicznej edukacji na temat przeciwdziałania dyskryminacji i mobbingowi, w celu podnoszenia świadomości i wiedzy na ten temat poprzez szkolenia, warsztaty i działania skierowane odpowiednio do wszystkich osób zatrudnionych, w tym w szczególności do kadry zarządzającej;
· promowania i upowszechniania zarządzania różnorodnością w Polsce.

Likwidacja stanowiska stoi w sprzeczności z tymi zasadami. Tylko zachowanie stanowiska pełnomocnika_czki oraz współpraca z organizacjami w ramach Komisji Dialogu Obywatelskiego gwarantuje realizację tych zobowiązań oraz przygotowanie gruntu pod przyjęcie Europejskiej Karty Równości Kobiet i Mężczyzn w Życiu Lokalnym zgodnie z deklaracjami wyborczymi Pana Prezydenta i Koalicji Obywatelskiej.

Powołanie dotychczasowej Pełnomocniczki na nowe stanowisko ds. polityki równości i różnorodności w gabinecie Marszałka argumentowane jest m. in. bezwzględną koniecznością przestrzegania kwestii równości płci, przeciwdziałania dyskryminacji i wykluczania różnych grup społecznych w prezydenckich miastach Wielkopolski. W świetle tej argumentacji likwidacja analogicznego stanowiska w strukturze Miasta stoi w sprzeczności z celami rozwoju województwa wielkopolskiego jako regionu.

W związku z powyższym, raz jeszcze apelujemy do Pana Prezydenta o utrzymanie niezależnej funkcji pełnomocnika_czki ds. równości i przeciwdziałania wykluczeniom oraz działającej przy nim Komisji Dialogu Obywatelskiego oraz do rozpisania otwartego konkursu na to stanowisko.

Z wyrazami szacunku,

Czas Kultury
Fundacja BEZLIK
Fundacja “Nie lękajcie się”